12 listopada 2012

405: Paczuszka Pandory 11: Smocze kulinarnia

Kontynuując złą passę dodaję kolejny artykuł Finito, tym razem ten, który dołączył do zgłoszenia :)

Nightwood obfituje w składniki wszelkiego rodzaju - od goryczki Chmielu, przez kwaskowatą słodycz Czarnych Jagód aż po lekko słonawy, kojarzący się z morzem smak Ziela Trytonów. Okazuje się jednak, że smoki niestety mają ograniczone możliwości, gdyż tolerując tylko 7 powszechnych produktów. Same w sobie są one nudne, jednak można z nich wyczarować niejedno danie godne stołu nawet Magdy Gessler. Gołąbki w Liściu Wieczornego Drzewa, Stek w sosie Grzybowym, na nawet zwykła Kanapka z Miodem otwierają przed nami nieograniczone możliwości kombinacji ze smakami. Tym razem pragnę jednak zaprezentować pewien bardzo stary przepis odcyfrowany z notatek zapisanych na odwrocie pewnego hieroglifu:

Przekładaniec jagodowo-dyniowy

Ingrediencje:
- 4 placki Shooshee;
- 5 garści Czarnych Jagód;
- Pół krużki obłuskanych Pestek z Dyni;
- Słoiczek Dżemu z Białych Jagód;
- 3 grany Lupuliny;
- Czarka Ichor Lughi
- Szczypta Krwawnika;
- 2 pokruszone Cukrowe Laski;
- Litr Szafirowej Wody

Przygotowanie:

Czarne Jagody spreparuj w tenże sposób: Wrzuć jagody do garnca, dolej Wody Szafirowej i cukru wsyp połowę.
Gotuj wywar przezeń sześćdziesiąt Zdrowasiek i polej nim jeden z placków, uprzednio w formie złożonych.
Połóżże na to drugi Shooshee i wsyp raźno Pestki Dyniowe.
Cukru wsyp i grzej przez pół Zdrowaśki w ogniu smoczym, ażeby karmel się utworzył. Dalejże wlej ichor, dla smaku wzmocnienia.
Plackiem kolejnym obłożywszy mieszankę, rozsmaruj na nim Dżem Białojagodowy.
Ostatni Placek Trytonowy położywszy upiecz ciasto powstałe w ogniu smoczym przezeń 7 Zdrowasiek.
Dla smoku posyp przekładaniec Lupuliną i Krwawnikiem i dalej zajadajże się ze smakiem i bez skazy dla zdrowia!

Finito
Finito

1 komentarz:

Twój komentarz będzie widoczny po akceptacji administratorki gazetki.