339: Wakacje z iNightwood: A może ciasteczka?
Spędzanie wakacji w domu ma jedną wadę - prędzej czy później jesteśmy narażeni na nudę. Leniwe siedzenie przed monitorem i po raz enty oglądanie swojej strony głównej dłuży się niemiłosiernie, a wyjście na dwór w takim upale jest całkowitą abstrakcją. Jeśli w dodatku jeszcze nie ma nic do jedzenia jesteśmy świadkami prawdziwej katastrofy! Jednak jest pewien sposób, aby jednocześnie znaleźć zajęcie oraz sprawić sobie coś do chrupania. Bo w końcu kto nie lubi ciasteczek, które po za tym, że są smaczne wcale nie są trudne w przygotowaniu? Czemu więc nie ciasteczka z mąki sojowej!
Będziesz potrzebować:
200 g mąki zwykłej
60 g mąki sojowej (można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością)
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 jajko
80 g cukru
110 g masła lub margaryny
Sezam
Do sporego naczynia należy wrzucić masło z cukrem i utrzeć na białą masę.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę sojową, zwykłą i proszek do pieczenia, po czym połączyć z masą cukrową.
Będziesz potrzebować:
200 g mąki zwykłej
60 g mąki sojowej (można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością)
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1 jajko
80 g cukru
110 g masła lub margaryny
Sezam
Do sporego naczynia należy wrzucić masło z cukrem i utrzeć na białą masę.
Dodać jajko i dokładnie wymieszać.
Gdy ciasto będzie dobrze ugniecione dodać sezam.
Radzę dosypać go całkiem sporo, żeby w ogóle było czuć jego smak.
Tak przygotowane ciasto uformować w płaskie paski, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 30 minut.
Masę wyjąć z lodówki i pokroić ją na kawałki. Piekarnik rozgrzać do 170℃ i ułożone na blasze ciasto piec około 15 minut na złoty kolor.
Przepis oraz zdjęcia pochodzą ze strony: http://japonskakuchnia.blogspot.com
Tak przygotowane ciasto uformować w płaskie paski, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 30 minut.
Masę wyjąć z lodówki i pokroić ją na kawałki. Piekarnik rozgrzać do 170℃ i ułożone na blasze ciasto piec około 15 minut na złoty kolor.
Przepis oraz zdjęcia pochodzą ze strony: http://japonskakuchnia.blogspot.com
Lady Adria |
Zastanawiam się, czy przy takiej ilości mąki ciasto nie będzie ciastem kruchym. jeśliby było kruche, to uformowanie go w cokolwiek będzie sprawiać kłopoty. Podobnie zresztą krojenie jak już się zamrozi. Tak na oko, młodsi będą potrzebować wsparcia przy takiej robótce, ale nie zaprzeczę, pomysł na artykuł fajny.
OdpowiedzUsuńCzy to nie przypadkiem (z ostatniego zdjęcia) słynna chałwa? :3
OdpowiedzUsuńCiasto rzeczywiście trochę się kruszy, ale można je uformować, a po zamrożeniu pokroić raczej bez większych kłopotów. ;)
OdpowiedzUsuńI nie, w żadnym wypadku nie jest to chałwa. XD